Popcorn jest jedną z najczęściej wybieranych przekąsek na całym świecie. Od lat utrzymuje rzesze miłośników w różnych zakątkach naszego globu. Powszechnie kojarzy się z salami kinowymi, jednakże często sięgamy po niego również w domowym zaciszu. Jak można przyrządzać popcorn, żeby był smaczny i zdrowy?

Wartości odżywcze popcornu

Ziarna kukurydzy, które wykorzystuje się do produkcji popcornu powinny pochodzić z upraw ekologicznych. W innym razie istnieje spore prawdopodobieństwo, że znajdą się w nich pestycydy, które będziemy później spożywać. Warto tego uniknąć.

Kukurydza nie jest specjalnie kalorycznym zbożem. Dodatkowo zawiera w sobie spore ilości błonnika, odpowiedzialnego za regulowanie pracy układu pokarmowego, polifenoli, które usuwają nadmiar wolnych rodników z organizmu i dbają o dobrą kondycję organizmu, a także znajduje się w niej duża ilość manganu, czyli substancji odpowiedzialnej za budowanie tkanki łącznej (m. in. kości).

Popcorn ile kalorii ma porcja przekąski?

W przypadku przekąsek najbardziej kaloryczny nie jest sam popcorn, a dodawane do niego dla smaku sosy i przyprawy. Najczęściej jest to sól, masło i toffie, które sprawiają, że wartość energetyczna porcji potrafi sięgać nawet 500 kcal.